Tips voor paarden eigenaren in deze herfst.
Geplaatst door admin on 4 oktober 2013
De herfst is begonnen, de bomen kleuren, de natuur gaat rusten. Paardeneigenaren weten dat er voor de winter nog van alles gedaan moet worden. Hierbij een paar tips van TCN wat er niet vergeten moet worden om de komende winter goed en veilig door te komen samen met uw Trakehners.
1) Winterdekens in orde maken, heeft u de dekens niet gewassen toen de winter over was in april/mei dan moeten de dekens nu alsnog schoon en gerepareerd worden, klaar voor de nieuwe winter. In het werk met de paarden is de warming up en de cooling down nu belangrijker dan ooit. Na het werk is een zweet (afvoer) deken onmisbaar. Heeft u voor uw sportpaarden de wollen en /of fleece dekens al klaar liggen??
2) zomerdekens en vliegendekens schoonmaken, repareren en opbergen klaar voor de zomer van 2014. Duurt nog even maar ook volgend jaar wordt het weer zomer! Vliegenspray’s, shampoo’s en dergelijke kunnen niet tegen vorst. Om ze volgend jaar weer te kunnen gebruiken moeten deze beschermd worden tegen de winterse omstandigheden.
3) op de natte drassige plekken bij hekken en doorgangen moet nu gezorgd worden dat het veilig wordt. Dus gaten vullen en zorgen dat het niet glad gaat worden zodra het gaat opvriezen.
4) zorg dat de scheermachine onderhouden en schoon is, klaar om de eventueel te lange vacht van uw sportpaard te kunnen scheren en dus ook in de winter te kunnen trainen.
5) Tijd om de wormen aan te pakken. Na een periode van gras is er altijd kans op (lint) wormen. Daarom nu samen met de dierenarts de juiste wormbehandeling inzetten.
6) denk goed na over welke bodembedekker u gaat gebruiken in de stallen deze winter. De prijzen zijn elk jaar afhankelijk van het weer en zo kan de keuze voor stro de juiste zijn maar ook zaagsel,vlas of hennep bedekking kan voor uw paarden een goed alternatief zijn. Zoek wat er bij u in de buurt goed verkrijgbaar is voor de juiste prijs. De winter is lang en de voorraden moeten nu aangelegd worden.
7) Pas uw voerplan aan, als uw paard wat te rijk in conditie uit het weiland is gekomen of juist misschien wel wat te veel conditie is verloren is de keuze voor het juiste krachtvoer van levensbelang. Pas het dieet van uw paard aan naar behoefte. Werk en calorieen moeten in evenwicht zijn. Leeftijd en ras zijn belangrijke factoren waar u rekening mee moet houden om het juiste voer te kiezen voor uw dieren.
8) regen en kou, donker en vochtig, ideale omstandigheden voor ontwikkeling van mok. Probeer uw paarden te beschermen van de vervelende mok bacterie, als die toch de kop opsteekt bestrijd die dan met strenge hand. Een hele winter door modderen is voor u en voor uw paard niet fijn!
9) controleer het paspoort van uw paard. Zijn alle vaccinaties nog “up to date” de winter kent vaak een wat minder druk wedstrijdschema en dus ideale tijd om de vaccinaties allemaal weer op orde te brengen.
10) Laat dierenarts of tandarts nog even goed naar het gebit kijken van uw paarden. In de winter moet het dier zijn ruw voer goed op kunnen nemen. Een gezond gebit is voor jonge maar juist ook voor oudere paarden van belang!
11) Pas op voor de gevaarlijke “suiker” dagen. Nu de nachten koud zijn en het overdag mooi zonnig kan zijn, kunnen er heel veel suikers in het gras komen wat kan leiden tot bevangenheid.We weten allemaal dat dat gevaar in het voorjaar op de loer ligt maar ook rond deze tijd is het oppassen geblazen!
12) Alles winterklaar maken, is de afscheiding van uw weiland goed door de zomer gekomen of is er hier en daar wat schade ontstaan? Nu is de tijd om dat repareren als het eenmaal vriest kunt u geen palen meer slaan. Buiten werken is nu nog te doen, zometeen is het weer koude handen weer! Dus: zijn de putten schoon? en die ene leiding die makkelijk bevriest die kunt u nu nog aanpakken.
13) Slangen die u niet gaat gebruiken in de winter moeten nu naar binnen, zo kunnen ze niet kapot vriezen! Waterbakken in het weiland moeten op tijd afgesloten worden, stroomapparaten kunnen naar binnen zodat u in het nieuwe seizoen niets hoeft te repareren.
Natuurlijk zijn er nog meer dingen te doen om en in de stal, maar met deze tips hopen we dat u een lange gezellige winter makkelijker doorkomt.
Comments