We gaan!

Binnenkort is het weer zover het Trakehner Bundesturnier in Hannover gaat van start. Voor veel Nederlandse ruiters is de gang naar Hannover de eerste buitenlandse wedstrijd ervaring en dus is het best spannend en onbekend.
In mijn functie als groom heb ik al heel wat ervaring opgedaan met het reizen met paarden naar buitenland daarom dacht ik: misschien handig als ik een paar tips geef over hoe je het beste met je paard op weg kunt naar een ver concours.
Voor onderweg neem ik altijd wat paardensnoep in de vorm van wortels en appels mee, een lekker gevuld hooinet om de reis wat korter te laten lijken en een jerrycan water mee van huis met een emmer zodat je onderweg water kunt geven.
Tijdens de reis vind ik het prettig om de paarden een lichte katoen deken te laten dragen. Paarden  worden dan minder vies en als ze zweten is katoen een prima afvoermiddel. Bij koud weer gebruik ik altijd dunne wollen of fleece deken onderweg.
Als je paard gewend is te reizen met beenbeschermers kun je die nu ook gewoon gebruiken, let wel op met staartbandages, zorg dat die niet strak zitten. Bij een lange reis kan dat desastreuze gevolgen hebben, misschien beter zo’n mooie hoes die niet strak zit en omhoog gehouden word door een lintje naar de dekensingel? (zo’n reissingel is natuurlijk niet een elastische singel, stel voor dat die naar achteren schuift dan heb je rodeo in de trailer, een katoen deken singel dus!)
Bij aankomst op het terrein ga je even zonder paard kijken waar je terecht komt, je maakt de box klaar en je haalt je paard op, die kan dan even rollen, plassen en een beetje gewend raken. Als je dan je spulletjes een beetje op orde hebt ga dan even een wandeling maken met je paard. Kan hij even de benen strekken en oriënteren waar hij is en een beetje van een afstand de baan verkennen. Als er tijd is kan je natuurlijk ook even longeren of even rijden. Zo’n eerste dag is het voor het paard prettig om zonder druk toch wat beweging te hebben.
Qua wedstrijdbenodigdheden voor het rijden is het verschil met een wedstrijd in Nederland  niet heel groot maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
Er wordt gereden met kopnummers, dus neem een setje nummers mee en bevestigingsmaterialen om het nummer aan je hoofdstel of aan je zadeldek vast te maken. In Hannover heb je te maken met meerdere dagen wedstrijd dus heb je een aantal extra zadeldekjes nodig, daar wassen is geen optie en voor elke proef heb je een schoon zadeldek nodig. Tussen de proeven door moet je zadel en hoofdstel goed schoon kunnen maken. Soms kan het ook in Hannover erg warm zijn, de paarden zweten extra en een schoon hoofdstel en zadel is wel echt nodig.
Als je altijd inrijdt met bandages zal je extra sets mee moeten nemen, we rekenen op resultaten dus zorg ook voor een set schone witte bandages voor als je de erering in mag om je prijs te gaan halen. Prijsuitreikingen zijn daar altijd te paard! Alle proeven worden gereden op zand maar prijsuitreiking is op gras, als je gaten hebt neem dan de kalkoenset ook maar mee!
Er is een wasplaats (koud water) dus neem een aparte emmer met wasspullen, spons, zweetmes, shampoo mee. Als je paard het gewend is kan je ook in de staltent  in de gang je paard invlechten, neem daarom twee lange halstertouwen mee, dan kan je een eigen poetsplaats maken.

 
Een meerdaagse wedstrijd neemt veel van de energie van je paard. Als het daarbij ook nog erg warm is kan het zeer  helpen als je de mineralen die het paard verliest door zweten meteen kunt aanvullen. Het paard zal beter presteren en minder moe zijn als je thuis komt. Neem dus elektrolyten mee. Tegenwoordig kun je die in pasta vorm in een tube kopen, die zijn het makkelijkst. Vooral als paarden niet gewend zijn aan Elektrolyten vinden ze ze niet lekker. Met zo’n pasta weet je zeker dat het binnenkomt.

 Dan de ruiteruitrusting: je laarzen hebben extra zorg nodig want >> stof! Dus je schoenpoetsspullen moeten mee! (als je wilt zal ik je, als we daar zijn uitleggen hoe je die extreme glans op je laarzen krijgt die de profi’s altijd hebben!) 
Als je ze hebt, neem dan extra witte rijbroeken mee en wellicht een extra plastron/handschoenen. Het is allemaal bagger,stof en gauw vies en je wilt niet zonder zitten natuurlijk. Ook in Duitsland is een veiligheidshelm verplicht of als je iets hoger rijdt een hoedje, zorg dat je die hoed/cap schoon kunt opbergen dan blijft hij gedurende het hele weekend schoon.  Als je je kleding in een kledinghoes meeneemt kan je het makkelijker schoon en netjes houden, los in de auto is het al gauw een kreukbende…… (hier spreekt ervaring!)

Als gezegd verder heb je op wedstrijd in buitenland ook alle normale zaken nodig die je ook gebruikt als je in Nederland op wedstrijd gaat. Vlechtspullen moeten mee want je haalt de vlechten elke dag uit en je maakt ze de volgende dag weer netjes. Vergeet dus ook je krukje niet om te kunnen vlechten!! Poetsspullen voor je paard moeten mee en extra handdoeken om vegen en viezigheid op laarzen en paard te kunnen laten verdwijnen.

 Geen zorgen over het voorlezen dat wordt allemaal door de organisatie gedaan. Zorg wel dat je de proef goed kent want er wordt gelezen in het Duits en er wordt niet herhaald, je moet dus wel goed voorbereid zijn.

Dan het allerbelangrijkste:  hoe zorg je het beste voor je paard nu je niet thuis bent?
De paarden worden daar gestald in staltenten. De boxwanden zijn van sterk zeil en licht van gewicht, de boxen zijn best ruim en het eerste strooisel ligt er al in als we aankomen. Op verzoek is het mogelijk om een zaagselbox te krijgen als je liever hebt dat je paard niet op stro staat.
Ter plaatse is goede kwaliteit hooi en stro te koop, dat hoef je dus niet mee te brengen. Alleen als je paard gewend is om speciaal kuil te eten en je wilt hem niet laten omschakelen voor die paar dagen zul je je eigen ruw voer mee moeten nemen. Krachtvoer voor alle dagen moet je wel mee brengen. Stop het krachtvoer in een afsluitbare emmer of voerton die je voor de box of in de trailer kan zetten, losse zakken geven rommel en is gewoon niet handig. In de boxen die we gaan gebruiken zitten geen voer en waterbakken neem dus per paard 2 hangbakken mee, 1 voor voer en 1 voor water. Een emmer in de hoek van de box kan ook dienen als waterbak maar in mijn ervaring valt dat wel erg vaak om en loop je risico dat de paarden ’s nachts niet genoeg te drinken hebben. Neem twee normale emmers mee om heen en weer te lopen naar de kraan, dat loopt echt prettiger dan met zo’n hangbak!
Daarnaast moet de box natuurlijk in de dagen dat we daar zijn ook schoon gemaakt worden dus neem een vork/schep een hark of bezem of zo mee. Meestal is er wel iemand die een kruiwagen mee heeft die we mogen lenen maar wat ook prettig werkt is een oude wasmand of ton die je als mestbak gebruikt. Er is niet echt een mesthoop dichtbij dus het is een beetje behelpen maar we bedenken wel wat! Een hooinet heb je nodig tijdens transport en die kun je eventueel ook in de box gebruiken, paarden kunnen, omdat ze van huis zijn, iets onrustig zijn en hun voer omver lopen dan kan een hooinet helpen. Wel zorgen dat het veilig omhoog hangt en dat het paard ook als het net leeg is er niet met een voet in verstrikt kan raken.
In zo’n staltent zitten geen ramen die we open kunnen zetten dus het kan er warm worden! Of koud….. het weer daar lijkt op Nederland. Neem dus voor alle omstandigheden dekens mee. We hebben helaas wel eens te maken met een lek in het dak en dan kan een regendeken toch een prettige aanvulling zijn op de verzameling.
De “grote” ruiters hebben allemaal zo’n mooie concourskist om al hun spullen in te vervoeren. Die zijn handig maar het gaat ook zonder. Ik heb al vaker met zogenaamde”curver” bakken gewerkt. Je neemt dan een bak voor allerlei verschillende doeleinden. Een poetsbak, een vlechtbak, een schoenen en eigenkleren onderhoud bak, etc.etc dat werkt overzichtelijk en je kunt op de terugweg nog in je auto zitten want na zo’n weekend lijkt het wel of er een oorlog heeft gewoed in auto en trailer!!
Nog een paar tips van mijn kant:
• maak een checklist met alles wat je mee wilt/moet nemen begin dan met je paspoort (paard en mens) en geld. Een voorbeeld van zo’n checklist vind je elders in dit blad.
• Maak, als je nog thuis bent, een naambord voor op de deur van de box. Met naam van het paard en eventuele afstamming maar belangrijker nog een telefoonnummer waarop jij tijdens de concoursdagen te bereiken bent. Mocht er iemand zijn die jou zoekt dat ben je makkelijk te traceren, dat is belangrijk in tijden van nood. Zet even het landnummer ervoor zodat als een Duitse stalwacht je wil bellen daar niet eerst over hoeft na te denken.  (bijvoorbeeld:  +31  6 2504 7117)
• Wat erg handig is om mee te hebben is een houten schraagje, een lichtgewicht ding om je zadel op te hangen. In zo’n tent zijn natuurlijk geen vaste zadelbokken en dus ligt je zadel al gauw in het stof. Zo’n schraagje vind je in elke bouwmarkt voor een paar euro.
• Als je ruimte hebt kan een fiets handig zijn, hotel is niet al te ver van het concoursterrein en ja we blijven Nederlanders!
• Neem je goede humeur mee, denk maar gewoon hoe dan ook of het nu goed gaat of niet, je paard gaat weer mee naar huis dus wat kan er nu echt mis gaan?? Tot Hannover!!!

Dalera TSF bedankt


Het beste dressuurpaard van de laatste tijd neemt afscheid van de grote arena. Wilt u daarbij zijn? Dalera nog 1 keer zien dansen met Jessica? Dat kan! Tijdens de Trakehner Hengstmarkt zal de Dalera afscheidstour onderdeel zijn van het programma. Dit wilt u niet missen! De Trakehner Hengstmarkt, oftewel de Trakeher Hengstenkeuring is van 28 t/m 30 november aanstaande in de Holstenhallen in het Duitse Neumünster. De leukste hegstenkeuring ter wereld!



Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!