De Dietrich von Lenski-Kattenau prijs voor onze eigen Toon!

Geplaatst door on 14 december 2023

Vrijdagavond was onze voorzitter Toon al in de baan, i.v.m. met zijn bemoeienissen rond Hirtentanz, zaterdag werd hij opnieuw in de baan geroepen.



Hij werd, geflankeerd door zijn vrouw Elly, geëerd voor al zijn werk voor het Trakehner ras. Hij kreeg daarvoor de prestigieuze  Dietrich von Lenski-Kattenau nagedachtenis prijs uitgereikt! Dat was wel een flink applaus waard!



In prachtig Duits werd opgenoemd wat Toon allemaal heeft bereikt in de fokkerij en wat daar allemaal mee samen hangt, en natuurlijk wat hij allemaal heeft gedaan, en nog steeds doet, voor ons geweldige ras. We hebben de tekst voor u vertaald. Het is een indrukwekkend verhaal!
———————————————————————————

Herrn Antoon van Osch

Als oudste zoon van een hoefsmid groeide hij op tussen de paarden.
Elf jaar oud, ongeschikt als misdienaar in de katholieke kerk, werd Toon ingezet om ’s ochtends de paarden te voeren en schoon te maken voor de priester. In ruil daarvoor kreeg Toon regelmatig les op één van zijn Grand Prix-paarden.

Daarna werkte hij als tiener bij boeren en reed daar Gelderse paarden. Het probleem met deze Geldersen was dat ze moeite hadden met galopperen omdat ze gebouwd waren om te trekken.
In 1973 werd een 3-jarig paard aangekocht, afstammeling van de Trakehner hengst Feisal uit een Gelderse moeder.
Onder het zadel galoppeerde dit paard als vanzelf en toen er een jaar later een Feisal-nakomeling werd aangeschaft, bleek deze even goed berijdbaar en ook nog een springtalent. Via een bekende hoefsmid kwam Toon erachter dat de hengst Feisal een Trakehner is en dat zijn berijdbaarheid daaruit voortkomt.


Veel gelezen het ras en van de hoefsmid veel geleerd over de Trakehner fokkerij, werd er besloten een echte Trakehner aan te schaffen.
Zo kwam in 1976 de Trakehner-merrie Goldona II (van Herbststurm x Kassio) gekocht van baron Kurt von Hünersdorf in Wörth am Main, naar Liessel. Ze was dragend van Elfenglanz.
Goldona werd de stammerrie van de fokkerij van Toon, er staan nog altijd directe succesvolle nakomelingen  op stal bij Toon. Soms wel 9 generaties verder!
Het eerste veulen Goldelfe werd in Nederland tot Pr.St. Georg op concours uitgebracht en won de finale van de Nederlandse kampioenschappen.
Later werden ook andere merrielijnen voor de fokkerij ingezet.
In totaal heb Toon ruim 120 Trakehners gefokt. Hiervan ruim 25 premiemerries, 5 elitemerries en 4 goedgekeurde hengsten, waaronder de elitehengst Goldschmidt

Sinds eind jaren zeventig ondersteunt Toon het het Trakehner-team zoveel mogelijk. Hij is aanwezig op zoveel mogelijk evenementen. Is onderdeel van het team wat Trakehners beoordeelt op de centrale plekken te beoordelen. Hij is een onmisbare schakel voor het  onderhouden van een actieve samenwerking met het fokkerijdistrict Rheinland.
Bovenal heeft de heer Gottfried Hoogen ons enorm gesteund en heeft Toon veel van hem geleerd tijdens de vele selectiereizen.

In 1987 heeft Toon met enkele idealisten Trakehner Contact Nederland opgericht met als doel het verspreiden van informatie over de Trakehner fokkerij en het behartigen van de belangen van Nederlandse fokkers en ruiters in binnen- en buitenland.
Ook in 1987 werd een groot deel van de galashow in Neumünster georganiseerd.
Ook in Nederland worden al vele jaren op rij grote hengstenshows georganiseerd, met deelname van hengstenhouders uit heel Duitsland en bezoekersaantallen tot circa 5.000.
Parallel aan TCN is Stichting is TCN Promotion opgericht met als doel een paard te laten prepareren door een topruiter (Anky van Grunsven) om te bewijzen dat de Trakehners, in tegenstelling tot de reputatie die zij toen hadden, prestatiepaarden waren.
Aangekocht werd de hengst TCN Partout, die zich uitstekend heeft ontwikkeld en op twee Olympische Spelen reservepaard is geworden en op vele internationale toernooien heeft gewonnen of hoog geplaatst.

Met de opbrengsten uit de fokgelden werden de hengstenshows gefinancierd en getalenteerde ruiters en amazones werden ondersteund door les te krijgen van Anky van Grunsven.
Hierdoor werd onder meer Edward Gal ontdekt en kwam Edward op de rug van Gribaldi, en later Totilas.
Na zijn sportcarrière kwam Partout in het bezit van Anky en Toon en werd verder ingezet in de fokkerij met van Uytert



Voor het International 4 span werden eveneens een Trakehner ruin en een jonge hengst gedoneerd door Karen Basset uit Engeland.

Toon is afgevaardigde en eerste plaatsvervanger in Trakehner Verband voor Rheinland en is actief in de selectiecommissie.
Voor die vereniging heeft Toon gejureerd en bezoeken/consultaties afgelegd in Rusland (o.a. Kirov, Moskou en Koersk) in de USA en Litouwen.
Toon was ook lid van de Rodgau-werkgroep en presenteerde destijds de suggesties voor toekomstoriëntatie aan het bestuur.
Het is dus zeer gepast dat Toon deze prachtige prijs in ontvangst mocht nemen!

Zeer verdiend dit prachtige bord en de erkenning, gefeliciteerd Toon!



Comments

Comments are closed.

Dalera TSF bedankt


Het beste dressuurpaard van de laatste tijd neemt afscheid van de grote arena. Wilt u daarbij zijn? Dalera nog 1 keer zien dansen met Jessica? Dat kan! Tijdens de Trakehner Hengstmarkt zal de Dalera afscheidstour onderdeel zijn van het programma. Dit wilt u niet missen! De Trakehner Hengstmarkt, oftewel de Trakeher Hengstenkeuring is van 28 t/m 30 november aanstaande in de Holstenhallen in het Duitse Neumünster. De leukste hegstenkeuring ter wereld!



Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!