2009 Hengstenkeuring
TRADITIERIJK TRAKEHNEN
IS ANNO 2009 HEEL MODERN
Geen ander rijpaardenstamboek heeft een vergelijkbaar rijke en boeiende historie als Trakenen, dat al bestaat sinds 1732. Hengstenlijnen gaan eeuwen terug. Toch is het beeld van de jaargang 2009 dat van een collectie zeer moderne, voor de sport gefokte paarden. Een groot compliment voor fokkerijleider Lars Gehrmann die de vele jaren waarin in hij het fokdoel in deze richting duwde, gehonoreerd ziet worden.
De voorselectie gaf al hoge verwachtingen. Vanuit de voorselectiecommissie kwamen geruchten over de kwaliteit van de 2009 jaargang. Er werd een goede jaargang voorspeld. Met 21 nieuwe gekeurde hengsten geldt deze voorspel-ling als uitgekomen. 63 hengsten stonden er in de catalogus en 59 doorliepen inderdaad alle stadia van de keuring gedurende vier dagen. Dat betekent een presentatie in stap en draf buiten op het asfalt op dag een. Vrijspringen in een couloir en het monsteren op de driehoeksbaan op dag twee. Op de derde keuringsdag tonen de hengsten ook hun galop als ze zich vrij in de hal bewegen. Tussendoor worden ze diverse malen in stapronden bekeken. Op de vierde dag worden dan de inmiddels gekeurde hengsten individueel besproken en worden de Sieger en de reserve Sieger bekend gemaakt. ’s Middags volgt dan de veiling.
Veel paarden dit jaar zijn vooral ‘sport’ en minder ‘fok’, wat wellicht komt door de ontwikkelingsfase van de jonge hengsten. In mannelijkheid schoot de collectie hier en daar tekort. Dat is ook moeilijk op de leeftijd waarop Trakehnen keurt. De paarden zijn 2,5 en dat voor een ras dat laat rijp is. Dat de paarden zo jong oogden dit jaar, werd door de veterinair bevestigd. Hij stelde vast dat veel hengsten dit jaar qua gebit niet de leeftijd hebben die ze zouden moeten hebben volgens hun geboortedatum. Dit was het jaar van de grote baby’s. Opvallend is verder dat de meeste hengsten over zo’n goed en rustig interieur beschikken. Grote baby’s die heel ‘cool’ zijn dus.
Dressuurmodel
Het algemene beeld van de collectie is er een van een groep jonge hengsten die zich goed bewegen: modern en ruim. Ze staan over het algemeen in het goede dressuurmodel. Moderne rijpaarden die front maken en bergop gaan.
Gadegeslagen door een bibberend, maar trouw publiek zoals ieder jaar…
heeft zich sterk verbeterd de laatste jaren. Het is een evenwichtige collectie qua kwaliteit, maar er is niet een duidelijke Sieger van af minuut één, zoals er wel eens was andere jaren.
De nieuwe lichting
Op zondag schrijft het stamboek dan 21 nieuw gekeurde hengsten in, waarvan het er zes primeert. Het zijn er rijkelijk veel voor een klein stamboek, maar het keuren van elk van deze hengsten is te verdedigen. Immers, wat kwaliteit heeft, moet een kans krijgen. In ieder geval was het oordeel van de keuringscommissie igoed te volgen. Dit jaar benadrukte de keuringscommissie na afloop, bij monde van Hans-Peter Karp, nog eens de positieve indruk die de jury had gekregen van de jaargang. Over het algemeen beschikten de hengsten over een correct fundament en sprongen ze netjes met vermogen en intelligentie. Natuurlijk is de Trakehner geen uitgesproken spring-paard, maar het vrijspringen geeft wel belangrijke informatie. Over intelligentie, inzicht, vermogen tot leren van eerdere ervaringen en hoe een hengst taxeert. Dikwijls ziet je ook de beste vrije (draf)passen tussen het springen door.
Dubbeltalent
Bovendien wil het stamboek de spring-aanleg behouden in de populatie omdat een zeker springvermogen voor atletische sportkwaliteiten staat. Dit ‘dubbeltalent’ wordt als wezenlijk beschouwd.
Wie een uitgesproken springpaard zoekt, zal niet eerst bij de Trakehner gaan kijken al zijn er regelmatig zeer goede en internationaal succesvolle springpaarden uit de Trakehner populatie voortgeko-men. We denken aan een Abdullah, Livius en recenter aan een Waitaki, Almox Prints en Heops. En momenteel in Duitsland maakt de super springende Hirtentanz furore tussen de Holsteinse springkanonnen in.
Eventers
Opvallend is het hoge percentage van eventingpaarden met een Trakehner pedigree. Een eventer springt net even anders als een springpaard en de Trakehnen fokte van oudsher soldatenpaarden die lange afstandsmarsen dwars door het terrein moesten afleggen. Daarbij moest ook menig obstakel handig genomen kunnen worden.
Genetische spreiding
De lange historie van de Trakehner fokkerij vindt je ook terug in de bloed-spreiding van de 59 keuringskandidaten. Ze kwamen uit maar liefst 30 verschil-lende bloedlijnen en daarmee is de genetische spreiding gegarandeerd. Be-langrijk in een verder gesloten rasfokkerij. Het geeft ook variatie in type zodat er voor iedere smaak een geschikt paard te vinden is. Ook dit was al zo in het Trakehnen van weleer waar er zelfs op verschillende typen geselecteerd werd die in aparte kuddes werden gehouden. Lars Gehrmann hierover: “De breedte in de typevariatie is wezenlijk. Als alle Trakehners gelijk zijn, zijn we genetisch dood”.
Anno 2009
De Trakehner anno 2009 is helemaal een modern sportpaard met veel uitstraling en beweging. De jury selecteert op goede basisgangen met –vooral- veel licht-voetigheid. Natuurlijk moet het bewe-gingsmechanisme ook technisch kloppen. Verder zijn een goed ruggebruik en een mooie, bruikbare rijpaardenhals belang-rijke criteria vandaag de dag. ‘Sport’ moet erin zitten en verder is de correct-heid en grootte van de hoeven een selectiepunt. Belangrijk om dat de Tra-kehner van oudsher bekent staat om de kleine voetjes. Natuurlijk zal geen enkel paard aan alle criteria voldoen. Aan het maken van compromissen ontkomt geen mens, het oude gezegde in gedachte nemend: hier de ‘bed’ cartoon in de tekst
“Hij die een perfect paard zoekt of dito vrouw, heeft de stal leeg en het bed koud”.
Sportaanleg die zich bewijst
Dit jaar kwamen Imperio, Hirtentanz, Kaiserdom, Kaiserkult, Easy Game en Herzensdieb met hun eerste jaargang. Gehrmann: “Het is zeer verheugend om te merken dat hengsten die zelf succesvol in de sport zijn het ook goed doen in de fokkerij”.
Bronzen medaillewinnaar bij het WK dressuurpaarden Imperio stelde meteen twee gekeurde zonen die allebei ook nog eens geprimeerd werden. Het spring-talent Hirtentanz heeft nu ook een gekeurde zoon, evenals de kampioen van 2005 Herzensdieb.
Wie, o wie
Het bleef tot het laatste moment spannend wie de kampioen zou worden. Uiteindelijk koos men voor Kentucky, een bruine zoon van Donaufels uit een Lehndorff’s x Mahagoni-moeder. Een zeer chique hengst met veel Trakehner type die zich lichtvoetig, met ruimte, afdruk en elasticiteit-door-zijn-hele-lijf beweegt. Hij heeft veel zelfhouding en presenteerde zich vooral soeverein bij het vrijlopen waarbij ook zijn grote galoppade opviel. Een rustige en vriendelijke hengst met statuur en uitstraling.
Bij het vrijspringen had de aansprekende bruine het wel wat moeilijk. Hij was terughoudend, maar springen zal toch zijn professie wel niet worden. De zeer Trakehner typische hengst gaat voor € 250.000 naar Gestüt Wiesenhof in het Rheinlandse Krefeld. Ze hebben daar een lege box na de plotselinge dood van hun sterhengst, de in de grand prix dressuur zo succesvolle Monteverdi, eerder dit jaar. Kentucky past hij helemaal in het elegante, Trakehner-typische hengsten-bestand van de Wiesenhof waar sport en fokkerij hand in hand gaan.
Fokkerijleider Lars Gehrmann heeft al jaren een terugkerende nachtmerrie. De kampioenhengst is gehuldigd iedere viert feest en dan… blijkt dat zijn afstamming niet klopt… Bijna was die nachtmerrie dit jaar uitgekomen. In de catalogus stond als vader van Kentucky, de nieuwe kampioen, de hengst Donaufisher (Sevillano xx x Kennedy). Het moet Donaufels zijn (Hohenstein x Sokrates). Beide hengsten stonden ter dekking op het 3 jaar geleden al op imploderen staande Gestüt Sommerlade van de melomane Dirk Müller. Meer dan 30 hengsten, over de 100 fokmerries met veulens, paarden die maanden hun box niet uitkwamen… Het verwisselen van een buisje sperma is dan maar zo gebeurd. Gehrmann dankt zijn goede gesternte dat hij, dankzij die steeds wederkerende traumatische droom, ieder jaar alle ter veiling komende hengsten aan een bloedonderzoek laat onderwerpen. Geen overbodige luxe, bleek nu…Dit jaar was het wel heel duidelijk bingo.
Chocolade
Reserve Sieger werd de schitterende Gribaldi-zoon All Inclusive uit een Buddenbrock x El-Zid-moeder. De zeer atletische, apart gekleurde, chocoladevos had even gemakkelijk als kampioen gehuldigd kunnen worden en velen in het publiek zagen hem ook zo. Dat de jury aan Kentucky de voorkeur gaf, is waar-schijnlijk een kwestie van smaak. All Inclusive is schitterend compleet paard.
Hij heeft veel massa -de vos meet 1.70 m- en beschikt rijkelijk over zeer goede basisgangen en kwaliteit in het algemeen. Een belofte voor de grote dressuursport is deze aansprekende hengst die over-tuigt door de grote harmonie in zijn lichaamsbouw, daarbij beschikt over veel uitstraling, een correct fundament en een prima bovenlijn. Hij beweegt zich steeds bergop en alhoewel hij veel potentieel voor de dressuurring heeft, liet hij ook en heel goede sprong zien. Er was Nederlandse belangstelling voor deze zeer aansprekende hengst maar hij werd te duur. Na een spannend biedersduel gaat hij voor € 240.000 naar de voor-zitster van het Trakehner Verband, de internationaal op grand prix niveau rijdende Petra Wilm van Gestüt Tasdorf die zeer in haar nopjes was met haar nieuwe parel.
2de Reserve kampioen
Omdat de jury zo van de kwaliteit van deze jaargang overtuigt was, werd een tweede reserve kampioenstitel vergeven. Uit de eerste jaargang van de bronzen medaillewinnaar bij het WK der zesjarige dressuurpaarden Imperio, komt Legretto. De bruine meet 1.67 m en komt uit een Friedensfürst x Hyalit-moeder. Hij viel de eerste dag buiten op het asfalt al op door zijn extra stap, helemaal door het lijf, en door zijn goede interieur. Een impo-nerend dressuurmodel met veel sou-plesse en een natuurlijk evenwicht. Hij zou wellicht wat meer hengst kunnen zijn. Legretto heeft veel kwaliteit, tact als een uurwerk en een interessante bloed-combinatie. Zijn stralende fokster stelde met hem haar eerst gekeurde hengst. Eigenaar is het ‘Bezitser-gemeinschaft Bundesturnier’. Een club van gezellige heren die bij gelegenheid twee jaar geleden, tijdens het grote Trakehner Bundesturnier in Hannover, een consor-tium vormden met als doel een veulen te kopen op de veiling aldaar. Met het plan om aan de opfok vooral plezier te bele-ven. Wellicht zou het naar de hengsten-keuring mogen en dat zou natuurlijk helemaal leuk zijn. Nu stonden de heren te glimmen naast hun premiehengst die zelfs tot tweede Reserve Sieger gebom-bardeerd werd. Beter kon het niet!
Drie premiehengsten
De drie ander premiehengsten werden verder niet gerangeerd. Het zijn: Abend-tanz, zoon van het springwonder Hirten-tanz uit diens eerste jaargang, Heuberger, nog een Imperio-zoon uit diens eerste jaargang en Saint Cyr, de Kostolany-zoon die bewijst dat zijn 25 jarige vader, dit jaar Trakehner Hengst Van Het Jaar, nog steeds modern fokt.
Abendtanz (uit een Kostolany-moeder) viel, behalve door zijn hengst kwaliteiten, op door de wijze waarop hij zich hersteld na het nemen van een mislukte sprong. Hij bleef heel ontspannen en sprong, zonder spanning of te aarzelen, gewoon opnieuw vol vertrouwen. Een intelligent paard met een onverstoorbare aard. De 1.65 -20 m metende zwarte heeft, afstammingsgerechtigd, een aangeboren talent voor zowel het springen als de dressuur. Hij toonde zich op de sprong zeer voorzichtig met beste manie-ren en techniek. De hengst zou langer gelijnd mogen zijn, maar verenigd in zich wel een voorbeeldige overeenstemming tussen ras- en geslachtstype.
Saint Cyr is een waardige, nobele zoon van vader Kostolany, geheel volgens het Langels-recept gefokt. Moeder Schwal-benspiel (Exclusiv x Enrico Caruso) is een der zuilen van de Trakehner fokkerij. Ze bracht de premiehengst Shavalou en de Sieger Songline. Saint Cyr viel als veulen al op door kwaliteit en uitstraling. Hij heeft zich tot een imponerend, over veel hengstuitdrukking beschikkende, atleet ontwikkelt, die ook over veel foktech-nische uitstraling beschikt. Hij meet momenteel 1.64 m maar oogt groter door zijn massa. Ongetwijfeld zal de sym-pathieke donkerbruine zijn vader op gaan volgen als sterhengst op zijn thuis-stoeterij Gestüt Hämelschenburg, want hij kwam niet ter veiling.
Imperio, stelde nog een gekeurde zoon in zijn eerste jaargang. Ook deze werd geprimeerd. Heuberger stamt uit een Michelangelo-moeder en beschikt over een goed bewegingsmechanisme met veel zelfhouding. Een 1.66 m droge, hengst met een correct fundament wiens hoofd wat aan de lange kant is. De bruine beschikt over een overtuigende, door de volbloed ingefokte schouder-schoftpartij. Een markant bloedtype dat zich vederlicht en elastisch wist te bewegen en een zeer overtuigende sprongsessie liet zien. De 1.66 – 20,5 m metende donkerbruine blijft bij zijn fokker Gestüt Webelsgrund bij Hannover.
Meerdere Gestüten stelden twee gekeurde hengsten. Gestüt Heinen uit het Rheinlandse Issum had naast Shapiro (In Petto x Biotop) ook een gekeurde Oliver Twist-zoon in Hellinger (moeder v. Exclusiv). Ook Gestüt Hämelschenburg was twee keer succesvol. Naast de premiehengst Saint Cyr, die op hun dekstation blijft, werd hun Giovanni Silva (Summertime x Alter Fritz-Kostolany) genomen. De hengst werd voor € 50.000 naar Canada geveild.
Voor de eigenaar van de Siegerhengst was het een emotionele dag. Niet alleen is het hebben van de kampioen een unieke belevenis, Herbert-Stefan Schumann zag ook zijn andere keurings-kandidaat, Kandelus, gekeurd worden. De Kaiserkult-zoon uit de lievelingsmerrie van de familie Kandela (Lehndorff’s x Mahagoni) werd met de fles groot gebracht, want zijn moeder overleed direct na de geboorte van het veulen aan koliek. Van flessenkind tot gekeurde hengst, wat een carrière.
Kleur
Geen van de gekeurde hengsten droeg de schimmelkleur en er werden slechts 2 vossen gekeurd, waarvan de ene zo donker is dat hij amper als vos te herkennen valt. De rest is bruin, donker- of zwartbruin of zwart. Misschien hele-maal volgens de marktvraag, maar ook wel saai. Uiteraard als er straks geen schimmels meer zijn, wil iedereen er weer een en dan zijn ze er niet meer. Zo werkt dat. Wel was er dit jaar een ‘Porcellan-schecke’, een aparte getekende grijs-bonte: . Er is een duidelijke groep liefhebbers voor bonte Trakehners en van oudsher werden ze al gefokt binnen het stamboek.
Indicatief voor de moeilijke markt was zijn veilingprijs van slechts € 17.000, want meestal zijn bonte paarden erg gewild en worden, naar verhouding, duur verkocht. Hij was een der eerste paarden die geveild werden en de teneur werd daarmee al duidelijk gezet.
Typerend en traditiegetrouw voor Trakehnen is het vrijlopen van de hengsten op zaterdag. Dit is verreweg het meest geliefde onderdeel van de keuring. Het publiek leeft altijd sterk mee en ondersteunt haar favorieten met applaus.
De niet geprimeerde, gekeurde heng-sten op catalogusvolgorde
Osiander v. Lauries Crusador xx uit een Hohenstein x Grossist-moeder. De bruine halfbloed, nauw verwant aan Karamell en Krokant, meet 1.67 – 20,5 en is een harmonische, lang gelijnde hengst met veel atletische kwaliteiten. Met 60% volbloedgenen is hij de hengst die het meest bloed voert van de hele jaargang. Hij treedt sterk aan, toonde een extra galoppade en een echt goed bruikbare dressuurstap. Een sympathiek paard met een opvallend rustig en meewerkend karakter. Hij was van af het eerste moment een duidelijke keuringskandidaat waarbij het feit dat zijn moeder het ook heel goed heeft gedaan in de sport een extra pré was. Voor € 26.000 heeft eigenaar Karl-Heinz Schulenburg een goedgekeurd koopje aan dit fijne dier. Osiander komt ter dekking op Gestüt Hohenschmark in Schleswig-Holstein.
Connor McLeod, -1.66 – 21,5 m-, is een porseleinbonte en stamt van de vol-bloed Tatanga xx uit een Le Duc x Elvis-moeder. Hij is heel apart gekleurd: blauwgrijs met wit. Hij zal het onge-twijfeld goed doen in de veelzijdig-heidsport want hij kon goed galopperen en behoorlijk springen en er zat duidelijk energie in hem. Foktechnisch komt hij uit een goede merrielijn. Zijn moeder is een volle zuster van de bonte eventer Camaro en ze bracht eerder de helaas zo vroeg in de VS verongelukte bonte, gekeurde Cosmopolit. Een hengst met het gezochte bonte velletje – daar is ècht een groep liefhebbers voor- deed het netjes tijdens alle onderdelen van de keuring. Dat Connor McLeod toch slechts € 17.000 opbracht was tekenend voor de markt in recessie, want bonte paarden zijn over het algemeen zeer gewild bij het Trakehner koperspubliek.
De donkerbruine Sidney Bay meet 1.68- 20 en is een lang gelijnd, modern paard dat echt goed kan stappen. Hij maakt front, toont zich voornaam, heeft een extra galoppade, beweegt zich bergop en overtuigd als sportpaard. Hij liet een goede sprong zien met overzicht en vermogen. Hij heeft duidelijk nog een ontwikkeling voor zich. Een paard met perspectief voor zowel de sport als de fokkerij, al mist hij momenteel de harmonie in zijn totale verschijning. De toekomst van de chique bruine staat echter wel al zeker vast en ligt niet in de fokkerij, want hij wordt hoogstwaarschijnlijk gecastreerd. Eigenaresse Corinna Hellmann wilde het ‘hele keurings-circus’ wel eens meemaken. Ze rijdt grand prix dressuur en wil de donker-bruine (Axis x Kostolany) voor de sport. Dat hij nu gekeurd is, is alleen maar leuk als ervaring. Hij kwam uiteraard ook niet ter veiling.
Zwartbruin is de imponerende Cadeau-zoon Montafon. Hij meet 1.69 – 20,5 en komt uit een Herzzauber x Mandant-moeder. De hengst beschikt over veel maat en kaliber, maar is toch goed gesloten. Montafon had het aanvankelijk moeilijk in Neumünster. Hij kwam ver-reist en met koorts aan bij de Holsten-halle, maar wist zich goed te herstellen. Hij werd ieder dag beter en had zijn hoogtepunt tijdens het vrijlopen op zaterdagochtend. De hengst is nog erg jeugdig en onaf, maar beweegt zich bergop en overtuigde met name in de galop en heeft een heel aangenaam interieur. Hij bleef steeds heel rustig in de heksenketel van de hengstenkeuring want dat is het toch wel voor zulke jonge paarden. Veilingmeester Uwe Heckmann sloeg hem af op € 30.000. Hij staat ter dekking in ons eigen Rheinland op Gestüt Stöckerhof.
Opvallend was ook de helemaal in de springrichting gefokte Come Close (1.69 – 21) van Heops uit een Almox Prints x Sokrates-moeder. Fokken is in generaties denken en bij deze sporthengst is heel duidelijk voor springgenen gekozen. Hij bewees het gelijk van zijn fokker door echt goed te zijn op het hout. De exterieur schoonheidsprijs zal hij echter niet snel winnen, want qua type is het een barokke Trakehner en hij mist absoluut adel. Van zijn draf moet hij het ook niet hebben. Springen kan hij voor een 10 met veel techniek, inzicht en vermogen en zij stap is ook overtuigend. Fokker/eigenaar Burkhard Wahler kocht hem terug op de veiling voor € 35.000 en zal hem ongetwijfeld alle kansen geven op zijn gerenommeerde hengstenstation in zowel de sport als fokkerij.
Laxdoyen is de eerste gekeurde zoon van de kampioen van 2005, de publiekslieveling Herzensdieb. De moeder van Laxdoyen is ook de moeder van Lowelas en stamt van Inster Graditz x Mangan xx. Laxdoyen meet 1.67 – 21, heeft veel zelfhouding en kan goed bewegen, al draaft hij liever dan dat hij galoppeert. Een harmonisch gebouwd, chic Trakehner plaatje met een elegante voorhand met een voorbeeldige hals en een heel mooi Trakehner gezicht. Hij beschikt over opvallend goede voeten en een rustig interieur. Ook de basisgangen zijn gelijk-matig goed en toch bracht deze interes-sante bruine slechts € 22.000 op. Hij staat voorlopig alleen via diepvries-sperma ter dekking bij Dressurstall Schloss Kreuth te Heideck.
Shapiro is de tweede zoon van de Biotop-dochter Shakira die gekeurd werd. Halfbroer Singolo (ex Scivias) werd dat in 2007. Moeder Shakira, ter fokmerrie op het Gestüt Heinen, is de nationaal merriekampioen van 2002 en bewijst hier haar kwaliteit met een tweede gekeurde zoon. Shapiro stamt van de niet meer in de fokkerij staande In Petto (Buddenbrock x Kennedy) die, volgens Lars Gehrmann, met Shapiro een kunststuk afleverde. De 167- 20,5 m metende zwarte is een gesloten hengst die zich bergop beweegt. Vooral de gezette galoppade is overtuigend. De hengst is atletisch en kantelt zijn bekken goed. Verder heeft hij de goede instelling en een heel prettig interieur. Een lekker los-in-zijn-lijf paard met veel moge-lijkheden. Hij verhuist voor € 60.000 van het Rheinland naar Schleswig-Holstein waar hij ter dekking staat op het hengstenstation van Gerard Geling.
Kandelus is de tweede hengst die fokker Herbert Schumann gekeurd kreeg in Neumünster. De ander werd de Sieger Kentucky. Toch lag zijn hart meer bij de 1.67 – 20 m grote bruine zoon van Kaiserkult zoals al eerder vermeld. Moeder Kandela (Lehndorff’s x Maha-goni) sterf vlak na de geboorte van Kandelus en de hengst moest met de fles groot gebracht worden. Een enorme klus die heel wat vakmanschap, inspanning en toewijding vereist. Dat het weesveulentje uitgroeide tot een gekeurde dekhengst is meer dan een beloning voor alle moeite. De diepe voldoening die dit moet geven is voelbaar als je Schmumann over de hengst en diens moeder hoort spreken. Ze zijn hem duidelijk zeer dierbaar. Moeder Kandela is de volle zuster van Kaiser Wilhelm en beschikt over alle predikaten: Verbandspremie, Staatspre-mie en Elite. Ze liep zelf dressuur tot in de Duitse M (Z2/ZZ). In het november nummer van ‘Der Trakehner’ staat een artikel over deze merrie en Schumann’s fokkerij.
Kandelus toonde zich met name soeverein tijdens het vrijlopen, was voornaam met veel front op de driehoeksbaan en liet en goede atletische sprong zien met inzicht en techniek. Een fijn paard. Maar met een grand prix vader en een grand prix oom zal hij ongetwijfeld de dressuurkant opgaan. Hij werd voor € 20.000 geveild aan Gestüt Drei Kronen en Stall Krotenbach in Schleswig-Holstein.
Herbstklang is een bruine, 1.69 – 20 metende zoon van Kasimir uit een Timber x Caanitz moeder. Ingewijden weten dan dat we over een springlijn spreken die thuis hoort bij Gisela Gunia, de enige vrouw die tot nu toe enige jaren deel uitmaakte van de hengstenkeu-ringscommissie. De hengst werd echter klaar gemaakt door de familie Heitfeld bij ons in het Rheinland die daarvoor en compliment kregen van Lars Gehrmann, want: “Zo moet en 2,5 jarige hengst er uit zien. Niet overvoert en niet over-dreven opgepept”.
Herbstklang is ideaal gebouwd in front en hals. Hij maakte zijn springgenen waar, want hij liet vermogen, inzicht en techniek zien op de sprong. In de galoppade klimt deze typische Trakehner die een mooi gezicht heeft en lang gelijnd is. De veilingprijs van slechts € 14.000 is natuurlijk belachelijk en heel teleur-stellend voor een gekeurde hengst, recessie of niet. In zo’n geval verwacht je dat de eigenaar hem hiervoor terug koopt en dat is ook gebeurd.De hnegst komt op het Gestüt Drei Kronen in Schleswig-Holstein.
Snelle groeier
Het Gestüt Drei Kronen in het hoge noorden is nog niet zo lang een speler op het Trakehner front, maar ze groeien snel, want ook Herbstbach komt daar ter dekking en africhting te staan. € 70.000 betaalde Jessica Greiner voor de donker-bruine zoon van Occacio uit een Schön-brunn x Schampus moeder. Een 1.67 – 20,5 m metende charmeur is deze goed in het type staande, goed stappende jonge hengst. Hij kon ook echt goed kon springen en liet daarbij een goed reactievermogen zien. “Een Trakehner uit het boekje” volgends Lars Gehrmann die meent dat de expressieve elegantie van Herbstbach voortkomt uit de bloedaansluiting op Maharadscha die meerdere malen in het pedigree van de hengst voorkomt.
Hellinger is een stralend mooie zoon van Oliver Twist uit een Exclusiv x Memphis-moeder. De lang gelijnde, bergop gebouwde hengst meet 1.67 – 20 m en werd gefokt door het gerenommeerde Gestut Heinen bij ons in het Rheinland. Voorbeeldig in de schouder-schoft partij is de hengst de belichaming van het moderne sportpaard dat zowel in de basisgangen – hij kreeg daarvoor veel applaus- als op de sprong liet zien een atleet te zijn. Naar de iets open stand van het achterbeen kan wellicht kritisch gekeken worden. Maar de chique, lang-benige bruine heeft absoluut toekomst is zowel de sport als de fokkerij. Hij werd voor € 25.000 geveild.
Dajan (Poker E x Lamarc) was weliswaar op de kalender de oudste hengst van de te keuren hengsten, maar hij is duidelijk laatrijp, want hij heeft absoluut nog een hele ontwikkeling voor zich. Ieder individu ontwikkeod zichimmers in zijn geheel eigen tempo. Dajan is momenteel flink onaf, erg baby en mist daardoor de mannelijk uitdrukking. Dat komt zeker goed met de tijd. Hij heeft een mooi type, is lichtvoetig en ruim in de draf. Door zijn jeugdigheid houdt hij zichzelf nog niet altijd en wordt af en toe wat breed in stap en draf. Hij galoppeert goed met veel souplesse. Een goed paard met veel potentieel, maar nog erg, erg jeugdig. De zwarte bracht € 18.000 op. Gelukkig kost tijd niets…
Idamantes is een bruine zoon van Pricolino uit een Itaxerxes x Neuquen xx moeder. Een degelijk bewegend paard dat groot en massaal overkomt (1.66 – 20). Hij springt netjes met een goede techniek en een vlug voorbeen. Draven doet hij met veel takt. Hij is ruim en lichtvoetig met een goede knie-aktie en zijn galoppade is mooi bergop. Hij lijkt, van papa geërfd, een onverstoord en prettig karakter te hebben. Dit fijne paard met drie gelijkmatig goede basisgangen en grote voeten werd voor € 22.000 terug gekocht door zijn fokster Beate Heise uit Beieren die inmiddels de hengst op het Haupt- und Landesgestüt Schwai-ganger ter dekking heeft gesteld.
Giovanni Silva presenteert zich als een gigolo met veel basiskwaliteit. De geheel volgens het Hämelschenburger recept gefokte zwartbruine is een dynamisch, alert optredende paard met veel zelfhou-ding en type. De heel solide gefokte hengst meet 1.65 – 21 m en was een der publiekslievelingen. De Summertime zoon uit een Alter-Fritz x Kostolany-moeder heeft veel zelfhouding, gebruikt zijn be-spierde en atletische lijf handig en goed. Hij liet een heel behoorlijke sprong zien, draaft met veel kracht en schwung, galoppeert bergop en stapt extra. De eigenaar van Songline, de in Canada woonachtige heer Schickentanz kocht de hengst voor € 50.000.
Voor Zauberdeyk geldt: lest best. Als laatste in de catalogus was hij steeds de laatste hengst die zijn opwachting maakte bij de diverse onderdelen. Geen prettige positie omdat het publiek na zoveel hengsten wel een beetje paardenmoe is en dikwijls al opstaat om de benen te strekken en de dorst/honger te gaan laven. De voszoon van Van Deyk uit een Friedensfürst x Märchenprinz moeder verdiende beter. Wat een fijn karakter heeft dit paard! Bij het loslopen op zaterdag kreeg de monsterknecht de teugels niet los (moet je ook met een musketonhaakje bevestigen, meneer) en dat duurde echt eeuwen. Maar de jonge hengst, 2,5 pas, gaf geen krimp en beleef geduldig wachten tot hij uiteindeljk los gemaakt was. Daarmee werd hij acuut de favoriet van het publiek. Dat hij ook ruim draaft met veel knie-aktie en heerlijk galoppeert, maakt hem tot een duidelijke keuringskandidaat met veel potentieel. Dat hij nu nog heel jeugdig en smal is, stoort zijn blije nieuwe eigenaresse in het geheel niet. Hij gaat voor € 47.000 naar een stralend blije Zweedse die trouw ieder jaar naar Neumünster komt. Ze zal de hengst als sportpaard gaan gebruiken en als fokhengst voor haar merries, vertelde ze na afloop enthousiast.
Heleen Cramer