Brandmerk

Wat de ster voor Mercedes is, is de ‘Doppelte Elchschaufel’ voor de Trakehner.
Hèt ultieme herkenningsteken, hèt statussymbool, internationaal er- en herkend en felbegeerd door de liefhebber.
Het is niet makkelijk om na te gaan waarom men met het brandmerken van paarden is begonnen, maar het lijkt erop dat de fokkerijleiders, de Landstalmeesters, het invoerden als identificatie en als keurmerk. Een soort 18e eeuws logo.
De eerste stoeterij die haar paarden brandmerkte was in 1722 de Beierse stoeterij Marbach. Sinds 1787 brandde het Hauptgestüt Trakehnen de daar geboren paarden met een half elandgewei op de rechter bil. Het dubbele gewei gebruikte men voor elders geboren Trakehner paarden.
Het ‘Dubbele Elandsgewei’ staat al eeuwen symbool voor de Trakehner, al zijn er in de loop der tijd veel variaties op geweest.
Waarom juist dit teken?
De oer-voorvader van de hedendaagse eland bevolkte eens het hele Germaanse noorden van Europa. Men weet dit door vondsten van botten en ook in geschriften uit de tijd van de Romeinse keizer Ceasar wordt over de eland bericht.
Door oorlog, verstedelijking en ontbossing, nam het leefgebied van de eland zo sterk af dat hij zich uiteindelijk moest terugtrekken in een reservaat rond het Kurische Haff en de Memelvlakte in Oostpruisen. Maar ook daar werd hij met uitsterven bedreigd doordat hij op grote schaal werd afgeschoten tijdens de 7-jaarse oorlog (1756 – 1763).
Het is aan ‘boswachter’ Friedrich Ernst Jester te danken dat de eland voor uitsterven werd behoed. Dankzij zijn inspanningen besloot koning Friedrich Wilhelm II in 1786 dat de eland voortaan niet meer bejaagd mocht worden en de status van beschermde diersoort kreeg.
Pogingen om de eland te temmen, zoals dit met zijn Laplandse broer geschiedde, mislukten. Wel werd de eland een statussymbool, want uiteraard mocht hij wel door de vorst bejaagd worden.

Zo werd de eland dé bijzonderheid van de Duitse jacht. Door de status van koninklijke waardigheid die de eland had verkregen, was het een logische stap om ook het koninklijke paard, de Trakehner, een brandmerk te geven in de vorm van het meest karakteristiek van de eland: diens zeventakkige gewei.

Voorjaarskeuring & Hengstenshow

22 /23 februari zal de voorjaarskeuring van het Trakehner stamboek plaatsvinden. Vooral de hengstenshow is een echt Trakehner feest, u komt toch ook?




Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!